Fakta om Vevelstad

Vevelstad kommune ligger lengst nord i regionen Sør-Helgeland   (kart).

Spekteret av næringer i kommunen er stort. Hovednæringene er jordbruk og fiskeri. I tillegg finnes andre næringer som sagbruk/skogbruk,oppdrett, notbøteri, gartneri , 2 frisører og bilverksted.

Pr. 1.januar 2017 var det 507 personer bosatt i Vevelstad kommune. Se kommunefakta på SSB - Kommunefakta

Kommunen ønsker tilflytting, og i den forbindelse har kommunestyret vedtatt gratis boligtomter til de som vil bygge og bo i Vevelstad.  

Kommunen tilbyr barnehageplass til alle som søker, og alle nyfødte får et gavekort på kr 3000.

 

Fra Vevelstad til regionsentert vårt, som er Brønnøysund, er det en reisetid på bare 45 min.

Vevelstad er en kystkommune med bosetting helt tilbake til steinalderen, og er svært rik på fornminner.

Vi har et fantastisk bygdetun hvor vi har mange bygninger og andre severdigheter, som vi gjerne viser frem med hjelp fra  Helgeland Museum.

Vevelstad kommune har en mektig og storslått natur. Ca 50 % av arealet i Vevelstad er vernet, som Lomsdal/Visten Nasjonalpark . Nasjonalparken består av områder fra Vevelstad, Brønnøy, Grane og Vefsn.

 

Hovedbosettingen i kommunen er på Vevelstad. Her ligger også kommunesenteret.

 

 

Fra  Forvik kan du ta ferje til Tjøtta (Alstahaug) , med mellomstopp på Vågsodden (Hamnøya), Stokkasjøen, Tro og Mindland, eller hurtigbåt inn Vistenfjorden.

Tjøtta-ferja i dårlig vær.

Opplysninger om rutetider i sambandet finner du her.

 

I Forvik finner du: Handelsstedet Forvik som i dag driver med overnatting/kafedrift, men som kanskje er vel så kjent for at verdens nordligste kaffebrenneri ligger her.

 

Hamnøya, vest av Vevelstad, bor det ca 25 fastboende. Her holder også

Hesstun Hytteutleie til.

På nordsiden av Vevelstad ligger Vistenfjorden. Her ligger bygdene Stokkasjøen og Visthus hvor det bor ca 100 fastboende. På grunn av turisme på bla.

Visthus Rorbucamp mangedobles folketallet fra våren til langt utpå høsten. 

 

Vistenfjorden betegnes som en av landets reneste fjorder og er en terskelfjord med en svært grunn "dørstokk" som demmer opp den ellers så dype fjorden.
Her finner du virkelig storslått og urørt natur.

 

Innerst i fjorden finner du  Bønå Villmarkssenter. Vassfaret oppover til Lakselva er som en miniatyr av Saltstraumen. Jettegrytene ved lakselva er av landets største. Rundt Vistenfjorden er det veldig mange gode fiskevann hvor det er mulighet for å dra seg en ordentlig "rugg". De få gårdene som er innover langs fjorden har ikke veiforbindelse. Her må  Hurtigbåten Snøfjell brukes.

Det er fastboende både i Kilvågen og på Aursletta, ellers finnes det en mengde hytter bl.a i Ausen.

På Aursletta er det muligheter for overnatting på Aarstrand Gård.

Dette er et flott utgangspunkt for turer i Lomsdal/Visten Nasjonalpark. 

 

I Visten finner du også Auslia fjellgård, den siste i sitt slag på Sør-Helgeland. Auslia har hatt kontinuerlig bosetting fra midt på 1600-tallet til ca 1980. Gården er testamentert til Vevelstad kommune, og det er igangsatt et omfattende arbeid for å bevare fjellgården.

 

Auslia fjellgård

 

Sørvest av Hamnøya ligger Esøya. Kystens største "gjestebok" finnes her. Runeskrift fra 1100-tallet samt tusenvis av navnetrekk fra 1600-tallet og fram til vår egen tid er risset inn i klebersteinsberget av sjøfolk som søkte nødhavn her.

Ønsker du mer informasjon om kommunen, kan du ta kontakt med oss, post@vevelstad.kommune.no eller  tlf 75 03 80 00.

 

  
 
 
 
Kommunevåpnets utforming ble vedtatt i kommunestyremøte 06. Mai 1992, og vedtaket ble godkjent i Statsråd 13. november samme år. 

Vevelstad kommunes våpen er: I blått, tre omvendte svevende sølv eller hvite sparrer, 2-1. 
Tegningen er datert og signert av Odd P. Olsen.
Tips en venn Skriv ut Abonner