Vevelstad Bygdetun

 
Program 2010

Ned mot Vevelstadsundet, like sør for kirka, ligger Vevelstad Bygdetun med sine 11 hus og sin store gjenstandssamling. Mellom Vollastua , Torvhaugstua , Dortheastua og Mariannestua ligger naust, fjøs, smie, stabbur, en handelsbod og et utedo. Hvert hus har sin historie og til sammen utgjør de en bred formidling av tradisjoner og levesett på Helgelandskysten. Samlingen har en rekke utstyr fra mange deler av fiskerbondefamiliens liv og virke der hushold, husdyr, korn og poteter ble kombinert med inntekt fra havet. Museet har også en større steinsamling med stein og mineraler fra flere kommuner på Helgeland og nærliggende distrikter.

Vevelstad Bygdetun ble en del av Helgeland Museum fra 2003. Dette innebærer at Vevelstad Bygdetun er en avdeling blant 16 museer fra Rana i nord til Bindal i sør, som alle har felles faglig, administrativ og driftsmessig ledelse i felles administrasjon.

Vi ser fram til en spennende sommersesong med daglige åpningstider på bygdetunet. For besøk i husene på bygdetunet utenom de faste åpningstidene, ber vi publikum om å ta kontakt. Museet er folks felleseie - bruk det!

Åpningstider 2010 Vevelstad Bygdetun

Juni: mandag - onsdag 12-16

20. juni - 06. august: daglig 10-16, fredager 9. juli + 30. juli 18-22

August: mandag - onsdag 12-16

Bygdetunet åpnes også til spesielle anledninger året rundt. For arrangementer o.l. se programmet.

Enkel servering i Vollastua. Museumsbutikk i krambua.

Museet er et vakkert og populært turmål! Hvorfor ikke tar med nistepakke til bygedetunet, eller tar en liten pause og en kopp kaffe? Eller tar en tur til bygdetunet utenfor åpningstidene...

 

Det lille galleriet

Det lille galleriet er en del av Helgeland Museum avd Vevelstad. Du finner det i tilknytning til museets kontor i Sparebankbygget i Vevelstad sentrum. Galleriet er et tilbud med utstillinger og lignende i løpet av høst, vinter og vår. I sommersesongen vil galleriet være stengt.

Galleriet er som regel åpent i perioden oktober - mai, man - fre 9:00 - 15:00. Åpningstid kan variere litt pga møter, kurs, ferie, o.l. Tar gjerne kontakt!

Kontakt: Anna Ehrhardt

Tlf: 75 11 01 96/ 95 06 46 95


Epost: vevelstad@helgelandmuseum.no
Hjemmeside
www.helgelandmuseum.no

Vi anbefaler også et besøk til:

Helleristningsfeltet i Vistnesdalen. Feltet fra steinalderen viser ulike figursammensetninger med hjortedyr, kveite og mennesker, men man finner også mange abstrakte figurer. Helleristningen er et Fotefar mot nord -anlegg og er lett tilgjengelig for et besøk i steinalderen. Nordland fylkes kulturvernavdeling er ansvarlig for vedlikeholdet av kulturminnene. Helleristningen ble renset i vår 2009.

Vevelstad kirke. Kirken ble vigslet i 1796, og påbygd i 1871 til den form vi finner den i dag. Kirken er en klassisk trekirke. På korets nordvegg, bak altertavlen av Ronald Thommasen Solberg (1728-1801), finnes et større maleri av Josef Pisani (It. 1728-1833). Kirken har også en av Norges eldste messehagel i bruk.

I Sommersesongen er det mulig å få omvisning i kirken med museumsguidene.

Skulpturlandskap Nordland. Gå en tur gjennom storsteinrøysa til skulpturen Opus for himmel og jord av den norske kunstneren Oddvar I.N. Flott utsikt herfra over Vevelstad kommune og over Brønnøy i sør, Vegaøyene i vest og til Alstahaug og Dønna i nord !

 

Velkommen på museum !

 

 

 
Sist oppdatert den 28.jan.2016


Tips en venn Skriv ut