Sjøbergmarsjen

Sjøbergmarsjen er en minnemarsj for å hedre de lokale motstandsfolkene under andre verdenskrig, og arrangeres årlig første lørdag i august. Løypen, som er om lag 25 km lang og med høyeste punkt på 900 moh, går gjennom områder som motstandsfolk bar våpen og ammunisjon i 1942-44. Den første marsjen ble arrangert 11. august 1984, og den gang kunne deltagerne velge om de ønsket å starte i Austerfjorden i Vevelstad eller i Eiterådalen i Vefsn kommune. Ordningen med to startpunkt ble avviklet i 2015, og fra 2016 har marsjen fast startpunkt i Eiterådalen og avslutning i Austerfjorden. Årsaken til endringen var at Norske Reserveoffiserers Forbund trakk seg fra samarbeidet, og i en periode var det Bønå Gård i samarbeid med Vevelstad kommune som arrangerte Sjøbergmarsjen. Nå er Norske Reserveoffiserers Forbund avdeling Sør-Helgeland tilbake som arrangør av den årlige marsjen. Presentasjon av NROF og praktisk informasjon om påmelding.

 

Bildet ovenfor fra Sjøbergmarsjen 2021 - foto Nils Haugann

Vevelstad er en nasjonalparkkommune og Sjøbergmarsjen er den eneste rødmerkede turløypen i Lomsdal-Visten nasjonalpark/Njaarken vaarjelimmiedajve. Les mer om Lomsdal-Visten nasjonalpark, og om Sjøbergmarsruta.

 

Ønsker du å oppleve mer av området tilbyr Bønå gård, Visthus Rorbucamping og Ville Visten overnatting. For mer om overnatting og opplevelser i Vevelstad kommune sjekk Visit Vevelstad 

 

 

 

 

Ordfører Torhild Haugann legger ned krans ved minnebauten i Austerfjorden 2020 - foto Nils Haugann